Provocerande

Igår så tittade vi på (plus) Sverkers nya program. Det handlade om att vi svenskar väger mer än någonsin. Kändes som att han kunde göra något intressant av det.

Men några minuter in så lägger han skulden på våra matbutiker för att de har godiset vid kassorna. Så ställer han frågan till en Coop ägare ”Kan du sova med gott samvete om natten”.
Jag blev så otroligt provocerad av det. Sen fortsatte Sveker på samma lina – det är allas ansvar förutom den som stoppar skiten i munnen.

Jag blev så trött!! Jag har ätit en hel del godis och skräp i mitt liv. Jag är inte smal. MEN jag tar väl för tusan ansvar själv för vad JAG gjort. Jag har petat in mig fel sorts mat och suttit still på min häck.
Jag har ett stillasittande jobb – så i mitt fall (som många andra svenskar) innebär det att vi måste vara ännu mer medvetna om intag och utag.

Allt handlar om balans!  Och det är egentligen väldigt enkelt.
Vi måste röra på oss!!

Om man nu ska skylla något på regeringen och att man vill att de ska ”städa upp fetman” (som de ville i programmet). Då är jag på folkpartistens sida (som var med i programmet). Få in mer rörelse redan i skolan. Sen när ungarna kommer hem så är det väl föräldrarnas ansvar att säga ett bestämt nej till chokladbiten vid kassan. Säger man ja så får man väl se till att inte sätta ungen framför teven när de kommer hem. Gå ut och spela fotboll eller nåt försjutton!

Nä. Att svenskarna är fetare än någonsin tycker jag inte är regeringens fel och absolut inte butikernas. Att ha fettskatt är som att vara lite av en curlingföräldrer.
Men det kanske är det att svenskarna nu för tiden är så vana vid att slippa ta ansvar…?

Mitt nyårslöfte var att jag skulle vara mer medveten. Mer medveten i hur jag äter, hur jag rör mig och hur jag är. Rätt fyndigt va ;).
Så därför rör jag på mig mer om jag äter onyttigt. Igen – det är enkelt- Plus – minus = en bra volym av energiintag.

Vart lite besviken på Sverker och frustrerad. Fy dej!

Kram
S

 

This entry was posted in Vardag. Bookmark the permalink.

2 Responses to Provocerande

  1. Ida says:

    Jag håller med dig Samira! Samtidigt som jag tycker det finns ett visst ansvar hos regeringen att främja god hälsa. Jag tror det finns en del okunskap hos människor. Dessutom mer gympa i skolan. Det är ett samhällsproblem dessvärre och kostar staten/oss mycket pengar. Men som du säger är det i slutet människor ansvar… Mataffärerna vill ju tjäna pengar precis som alla andra människor att de skulle bära något slags samhällsansvar låter juh hel galet. Karln är juh iof smått galen… :-)

  2. Camilla says:

    Fan vad bra reflekterat Samira, helt sant. Vi Svenskar är inte vana att behöva ta ansvar för våra egna liv. Vi skyller ifrån oss och vill ha allt serverat. Att vi blir curlade ser man ju i massor av sammanhang. Systembolaget till exempel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>