Försäkringskassan

Idag har vi varit helt förvirrade här hemma.
Jag borde ha fått min mammapenning, men den lös med sin frånvaro på kontot. Kunde inte förstå varför och jag var såklart inte hemma så jag kunde kontrollera det vidare. Vi var ju i BrommaBlocks.

Väl hemma loggar jag in på deras hemsida och ser att utbetalningen kommer på måndag. Blev jätteförvånad då den var på ett högre belopp än väntat.
Sen såg jag att det stod specifierat sjukpenning, inte föräldrapenning. Skumt.

Det gjordes en omprövning av min sjukpenning då jag hade missförstått allt i början när jag var hemma som mamma. Jag hade meddelat att jag tjänade ca 26 000kr mindre än vad jag faktiskt gjorde per år. Försäkringskassan ringde mej då min arbetsgivare angett rätt siffra och våra inte stämde överens.
Här skedde ett missförstånd och man valde att ge mej sjuk/föräldrapenning enligt den lägre siffran. Jag var nöjd med det just då eftersom att jag inte ville bli återbetalningsskyldig.
Sen insåg jag att jag gick miste om mer pengar än jag trott, och jag bad om en omprövning (vilken de sa i stort sett var omöjlig att få igenom).
Lång historia. Men iallafall. I fredags kom det ett brev där det stod att de ändrat min SGI.
Jag tänkte inte så mkt mer på det då än att det va den lilla utbetalningen som kom häromdagen som var en retroaktiv utbetalning för föräldradagarna sep-nov 2012.

Utbetalningen som sker på måndag är alltså en retroaktiv utbetalning från tiden jag var sjukskriven. Trevligt och fruktansvärt oväntat.

Men vad hände med föräldrapenningen jag ansökt om?
Det visade sig att jag sökt fel månad. Så det kommer inte nån utbetalning denna månad. Happ…

Vi blev så ställda å handlingsförlamade här hemma att vi inte vet hur vi ska göra. Ska vi sätta in de här extrapengarna på sparkontot och ansöka efter några färre dagar denna månad? Eller ska vi leva för de pengarna och strunta i att ansöka några dagar alls…?
För och nackdelar med både.
Om vi sparar pengarna kanske vi kan ta ut en liten summa av de för att åka till kolmården, vilket jag så gärna vill. Men jag vill ju inte gå bananas bara för att vi har lite extrapengar.
Och om vi sparar dagarna så har vi ju dagar kvar…
Å andra sidan, om Ellie börjar på dagis i januari som planerat så har vi 5månaders dagar kvar (om man tar ut 5/vecka). Behöver vi ha mer än så?
Det är bara under första året som man får ta ut dagar samtidigt…så det är oxå ute ur beräkningen.

Vilket knövel det blev för hjärnan. Lyckligtvis behöver vi ju inte bestämma oss här och nu.
Får nog suga på den är karamellen.

Hur hade du/ni gjort? Vilka är fördelarna och nackdelarna som jag missar?

This entry was posted in Vardag. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>